Vi på CIR – Centre for Imaging Research - söker deltagare till en studie vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
Syftet med studien är att utforska och utveckla möjligheterna till en bättre förståelse av hjärnan genom en multimodal avbildning med hjälp av de senaste, internationellt unika, instrumenten för hjärnavbildning som sedan nyligen finns till förfogande för forskning.
Studien består av fyra huvudsakliga delar: (1) hjärnavbildning med MEG, (2) hjärnavbildning med MRI, (3) kartläggning av kognitiv och mental hälsa samt (4) blodprovstagning. Projektet planeras som ett longitudinellt projekt med uppföljningar var 5e år, för att kunna följa den individuella förändringen av hjärnans struktur och funktion, och göra prediktioner över dess utveckling.
För att delta i experimentet behöver du vara:
Ersättningen för att deltaga i ett experiment är 300 kr per timme. Samma ersättning gäller för utförande av online frågeformulär vilket innebär ett 90 minuters ersättningstillägg. Ersättningen är skattepliktig.
Om du är intresserad av att delta i något av dessa experiment kan du kontakta forskningsledare Ida Friberger och Anna Canal på kimagine-cns@ki.se.
Du får inte bära följande under mätningarna:
Förutom hjärnaktiviteten mäter vi även dina ögonrörelser och din hjärtrytm. För dessa mätningar fäster vi ett antal små elektroder i ditt ansikte och på dina nyckelben. Elektroderna fästs och avlägsnas utan obehag och själva mätningen känns inte.
MEG används för att registrera hjärnans aktivitet. Den mäter de magnetfält som naturligt genereras när hjärnans neuroner aktiveras som en del av pågående och naturligt förekommande aktivitet i hjärnan.
Mätningen är helt icke-invasiv, passiv och tyst. Mätningarna görs i ett magnetfältsavskärmat rum (~4m x 3m x 2,4m). Under mätningarna sitter du i en bekväm stol med huvudet i en skannerhjälm. Eftersom sensorerna upptäcker extremt svaga magnetfält kan du inte bära någon metall under mätningarna. Du måste därför byta om till kläder utan metallföremål under mätningarna. Kläder och ett omklädningsrum tillhandahålls av oss.
MRI är en icke-invasiv metod för att kartlägga hjärnans struktur och mäta aktivitet.
Det kraftfulla magnetiska fältet i en MR-skanner kan dra till sig ferromagnetiska föremål, vilket får dem att snabbt och med stor kraft röra sig mot skannercentrum. Detta kan innebära en risk för patienten eller någon i närheten av föremålet. Därför vidtas stora försiktighetsåtgärder för att förhindra att ferromagnetiska objekt kommer in i MR-rummet. Det är viktigt att ta bort alla metallföremål i förväg, inklusive klockor, smycken och kläder med metalltrådar eller knappar, innan en MR-undersökning.
Du får inte bära följande under mätningarna:
Innan MR-undersökningen fyller du i ett screeningsformulär och genomgår en intervju för att säkerställa att du förstår frågorna. Undersökningen sker i ett speciellt rum med en MR-scanner, och du kommer att ligga på ett bekvämt vadderat bord som förs in i scannern. Du kommer att använda öronproppar och hörlurar eftersom scannern kan producera höga ljud, vilket är normalt och inget att oroa sig för.
Experimenten beräknas ta en heldag på Karolinska institutet campus Solna och en halvdag på campus i Huddinge samt ca 90 minuter online formulär.
Alla som inkluderas i studien gör två MR-undersökningar, samt två MEG undersökningar med samtidig registrering av EEG. Forskningspersonernas kognitiva och mentala hälsa kommer kartläggas med hjälp av enkäter med frågeställningar och puzzel samt fysiska intervjuer på campus Solna eller Huddinge. MRI- och MEG-mätningar samt blodprov utförs endast av personer som är utbildade i dessa metoder.
1. Utvärdering av forskningspersonens mentala hälsa och kognitiv förmåga
Forskningspersonen kommer att fylla i formulär och genomgå intervjuer för att bedöma deras mentala hälsa och kognitiva förmågor. Frågorna inkluderar ämnen som minne, ångest, depression, trauma, smärta och motorik. Testerna kan genomföras online eller på plats vid Karolinska Institutet i Solna eller Huddinge och tar mellan 5 och 90 minuter att utföra.
2. Förberedelser inför hjärnavbildning
MEG-inspelningarna sker vid NatMEG på Karolinska Institutet i Solna. Vid ankomst ombeds du ta av all elektronik och metall och byta om till MEG-kompatibla kläder. Du får information om studien och kan ställa frågor innan du undertecknar en samtyckesblankett. Förberedelserna inkluderar att fästa elektroder på huvudet, halsen och nyckelbenen för att mäta hjärtrytm och ögonrörelser samt att sätta på en EEG-mössa. Små spolar tejpas fast på huvudet och deras positioner registreras. Förberedelserna tar cirka 30 minuter.
3. Registrering med OPM MEG
Du tas in i ett magnetiskt avskärmat rum där du sitter i OPM MEG-skannern. Sensorerna justeras så att de lätt vidrör ditt huvud, och elektrod- och spolkablar ansluts. Efter en 3D-skanning av ditt huvud och hjälmen, börjar inspelningen som inkluderar både vilomätning och enkla uppgifter som att titta på bilder, lyssna på ljud eller få lätt beröring på fingrarna. Under inspelningen, som tar cirka 60 minuter, behöver du mestadels sitta stilla.
4. Registrering med konventionell MEG
Efter OPM MEG-inspelningen får du en paus innan den konventionella MEG-inspelningen börjar. Du återvänder till det magnetiskt avskärmade rummet och genomgår samma experiment som under OPM MEG-inspelningen, men med den konventionella MEG-skannern. Denna inspelning tar också cirka 60 minuter.
5. Registrering med MRI
Vid ett separat tillfälle genomförs en MR-undersökning av ditt huvud vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna (3T MRI) och Huddinge (7T MRI). Datainsamlingen inkluderar en strukturell bild (T1; 4 min), en anatomisk bild (T2; 4 min), en serie strukturella bilder (ASL, DWI, T2w; ca 15 min) för att mäta anatomi och blodflöde, samt en funktionell bild (fMRI vilotillstånd; 6 min) för att mäta hjärnaktivitet över tid. MR-undersökningen tar cirka 30 minuter.
6. Blodprov
Vid besöket tas ett venöst blodprov från armvecket av en legitimerad person, omfattande 5–8 blodprovsrör (3–5 ml per rör). Provtagningen tar cirka 10 minuter, och proverna lagras i en biobank för framtida analyser, såsom DNA- och RNA-screening, protein- och cellanalys samt antikroppsmätning. Forskningspersonerna kommer att kallas till uppföljningar var femte år.